Λιανική Τιμή: $130,00
Τιμή Μέλους: $115.00
(Όφελος: $15,00)
Διαθέσιμο. Αποστολή σε 1-3 εργάσιμες ημέρες.

Νεολιθικά Κυκλαδικά

Περιγραφή

[...] Οι "προϊστορικές" συλλογές του Εθνικού Μουσείου, με αντικείμενα από πολιτισμούς όπως ο Νεολιθικός, ο Κυκλαδικός και ο Μυκηναϊκός, μας φέρνουν κοντά στους δημιουργούς· μας μιλούν για το νεολιθικό αγρότη και κτηνοτρόφο, νοικοκύρη στο σπίτι και στο χωράφι του, το νεολιθικό αγγειοπλάστη, που για πρώτη φορά φτιάχνει μόνος με τα χέρια του, από χώμα και νερό, τα σκεύη και τα αντικείμενα της καθημερινής του ζωής και τα στολίζει με ευαισθησία.
Μας μιλούν για τον Κυκλαδίτη, το ριψοκίνδυνο ναυτικό, τον καραβοκύρη, τον πραματευτή, το χαλκουργό και τον ψαρά, που σέβεται και τιμά τους νεκρούς του και δημιουργεί γι' αυτούς αριστουργήματα τέχνης, σκαλίζοντας το παριανό μάρμαρο και δίνοντας μέσα από τη σμιλεμένη διαφάνειά του, μοναδικής ομορφιάς ολοζώντανες ανθρώπινες φιγούρες. Μας μιλούν ακόμη, για το χρυσοστόλιστο Μυκηναίο βασιλιά, τον πλούσιο Αχαιό, γαιοκτήμονα και έμπορο, το Μυκηναίο στρατιώτη, που είναι ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο βιοτέχνης και αυτός που χτίζει για τους άρχοντές του πλούσια παλάτια και ισχυρά απόρθητα φρούρια. Μας μιλούν έπειτα, για τους σχολαστικούς γραφείς των πινακίδων, για τον κόσμο του Ομήρου και τους ήρωες Αχαιούς, που με τους στόλους τους εκστρατεύουν στη μακρινή Τροία. Μας μιλούν τέλος, για το Μυκηναϊκό Πολιτισμό, από τους πρώτους μεγάλους και σύνθετους πολιτισμούς που άνθησαν στην Ευρώπη.
Με βάση τις παραπάνω σκέψεις, γύρω από τη θεώρηση των έργων της αρχαίας τέχνης, παρουσιάζουμε στο βιβλίο αυτό τη Νεολιθική και την Κυκλαδική συλλογή του Εθνικού Μουσείου. Στόχος του βιβλίου είναι να φέρει πιο κοντά μας τους μακρινούς αυτούς πολιτισμούς, και να μας δώσει έτσι τη δυνατότητα βήμα με βήμα, έργο με έργο, να ερμηνεύσουμε τις αντιλήψεις των λαών και των ανθρώπων μέσα από τα δημιουργήματά τους.
Γι' αυτό και θεωρήθηκε σκόπιμο και απαραίτητο, παράλληλα με την παρουσίαση και την περιγραφή χαρακτηριστικών εκθεμάτων, να αναλυθούν συνοπτικά οι περίοδοι και τα χαρακτηριστικά του Νεολιθικού και του Κυκλαδικού Πολιτισμού, και να γίνει αναφορά στην οικιστική, στα εργαλεία και τα όπλα, στα αγγεία και τα σκεύη καθημερινής χρήσης και στα άλλα ποικίλα καλλιτεχνικά δημιουργήματα λατρείας και στολισμού. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η ιστορία και η "προϊστορία"
Η "προϊστορική" πτέρυγα του εθνικού μουσείου
Ερρίκος Σλήμαν
Χρήστος Τσούντας
Χρήστος Καρούζος
Ο ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Νεολιθική οικιστική
Η ακρόπολη του Σέσκλου
Η ακρόπολη του Διμηνίου
Κατοίκηση σε σπήλαια
Τα εργαλεία και τα όπλα του νεολιθικού ανθρώπου
Διάφορα μικροτεχνήματα
Νεολιθική κεραμική
Τα νεολιθικά ειδώλια
Η νεολιθική κληρονομία
Ο ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κυκλαδικοί συνοικισμοί και ακροπόλεις
Κυκλαδικά νεκροταφεία
Τα κυκλαδικά εργαλεία, όπλα και μικροτεχνήματα
Κυκλαδικά πήλινα και μαρμάρινα αγγεία
Τα κυκλαδικά ειδώλια: η πρώτη άνθηση της πλαστικής στην Ελλάδα
Βιβλιογραφία
Χάρτες - πίνακες - σχεδιαγράμματα
Κατάλογος εικόνων
Κατάλογος σχεδίων
Ευρετήριο

Χαρακτηριστικά
Κατηγορία: Αρχαία Τέχνη
Κωδικός: 11830
ISBN: 9789602041789
Βιβλιοδεσία: Σκληρό Εξώφυλλο
Σελίδες: 232
Ημερομηνία Έκδοσης: 1981
Εκδότης: Μέλισσα
Εκδόθηκε στην: Ελλάδα
Editor(s): Ραχήλ Μισδράχη-Καπόν
Γλώσσα: Ελληνικά