Λιανική Τιμή: $42,95
Τιμή Μέλους: $37.95
(Όφελος: $5,00)
Διαθέσιμο. Αποστολή σε 1-3 εργάσιμες ημέρες.

Η Υπεράσπιση της Ελεύθερης Ελλάδας 1825-1827

Οι Κρίσιμες Αναμετρήσεις Που Οδήγησαν Στη Θεμελίωση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας
Περιγραφή
Τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης η Ελλάδα υπήρχε πλέον ως ανεξάρτητη πολιτική οντότητα. Είχε θεσμούς, είχε κυβέρνηση, είχε πολιτικό σώμα, είχε νόμους και κανονισμούς. Είχε επιπλέον και μια πρώτη μορφή διεθνούς αναγνώρισης και παρουσίας διαμέσου κυρίως των εξωτερικών δανείων που συνομολόγησε.
Οπωσδήποτε δεν επρόκειτο για ένα σταθερό και ευνομούμενο κράτος.
Οι διαμάχες γύρω από την πολιτική εξουσία χώριζαν τις διάφορες συνιστώσες των ισχυρών κοινωνικών ομάδων που προϋπήρχαν ή που δημιουργήθηκαν στη νέα κατάσταση. Οι εμφύλιοι πόλεμοι αποτύπωναν δυναμικά αυτούς τους βίαιους ανταγωνισμούς.
Την ίδια εποχή ο χθεσινός δυνάστης ετοίμαζε τη δική του αντεπίθεση. Στην Κωνσταντινούπολη επιστράτευαν όλες τις δυνατότητες της οθωμανικής εξουσίας, η οποία έδινε την εντύπωση πως έβγαινε με δυσκολία από χρόνιο λήθαργο. Δύο μεγάλοι στρατιωτικοί ηγέτες, ο Κιουταχής και ο Ιμπραήμ, θα έβαζαν στο στόχαστρο την ασταθή ακόμη ελληνική ελευθερία.
Η κρίσιμη αναμέτρηση αποτυπώθηκε στις δύο τιτάνιες συγκρούσεις, τις πολιορκίες του Μεσολογγίου και της Αθήνας. Στο πεδίο του πολέμου οι Έλληνες γνώρισαν καταστροφές και στη μια και στην άλλη περίπτωση. Όπως όμως συμβαίνει συχνά στην ιστορία, ο θρίαμβος των εχθρών της Επανάστασης αποκάλυψε την αδυναμία τους:
μπορούσαν να νικήσουν, δεν μπορούσαν να υποτάξουν.
Πάνω στις δύο αυτές καταστροφές και στο αίμα που χύθηκε θεμελιώθηκε στέρεα η Ελληνική Ανεξαρτησία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Περιεχόμενα
Προλεγόμενα
Το μετά την Τριπολιτσά
Η συγκρότηση
Κουντουριώτης
Αίγυπτος
Οι Αιγύπτιοι
Εισβολή
Κολοκοτρώνης
Κιουταχής
Μεσολόγγι
Ο πόλεμος του χώματος
Κορύφωση
Ο Ιμπραήμ στο Μεσολόγγι
Στη σκιά της Εξόδου
Αθήνα
Ο Κιουταχής στην Αθήνα
Ακρόπολη
Καραϊσκάκης
Χειμώνας
Βρετανική ανάθεση
Καταστροφή
Ως επιμύθιο
Βιβλιογραφία
Χαρακτηριστικά
Κωδικός: 13202
ISBN: 9789606534997
Βιβλιοδεσία: Μαλακό Εξώφυλλο
Σελίδες: 440
Ημερομηνία Έκδοσης: 2021
Εκδότης: Διόπτρα
Εκδόθηκε στην: Ελλάδα
Γλώσσα: Ελλινικά