Όσσο

osho

Ο Όσσο (1931 – 1990) γεννήθηκε ως Χάντρα Μοχάν Τζέιν. Από το 1960 ήταν γνωστός ως Αχάρυα Ραζνής και ακολούθως ως Μπαγκουάν Σρη Ραζνής στις δεκαετίες του '70 και του '80 και ως Όσσο από το 1989. Ήταν ινδός μύστης, γκουρού και πνευματικός δάσκαλος που συγκέντρωνε πιστούς του απ' όλον τον κόσμο.

Καθηγητής φιλοσοφίας, ο Όσσο ταξίδεψε σε όλη την Ινδία στην δεκαετία του 1960 ως δημόσιος ομιλητής. Υποστήριξε, επίσης, μια πιο ανοικτή στάση απέναντι στην σεξουαλικότητα. Το 1970, ο Όσσο έμεινε στην Βομβάη. Σε ομιλίες του επανερμήνευε γραπτά των θρησκευτικών παραδόσεων, μυστικιστές και φιλοσόφους απ' όλο τον κόσμο.

Εγκαταστάθηκε το 1974 στο κτήμα Κορεγκάον στην Πούνα, το οποίο το αγόρασε με την βοήθεια της Μα Γιόγκα Μούκτα (Αικατερίνη Βενιζέλου), μια κληρονόμο ελλήνων εφοπλιστών. Εκεί ίδρυσε ένα Άσραμ που προσέλκυσε μεγάλο αριθμό Δυτικών.

Το 1981, ο Όσσο πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι οπαδοί του ίδρυσαν μια διεθνή κοινότητα στην πολιτεία του Όρεγκον, η οποία αργότερα έγινε γνωστή ως Ραζνήσπουραμ. Ο Όσσο συνελήφθη για παραβιάσεις της μετανάστευσης και απελάθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1985 επέστρεψε στην Πούνα, όπου πέθανε το 1990.

Το Άσραμ του σήμερα είναι γνωστό ως το Διεθνές Θέρετρο Διαλογισμού Όσσο. Οι διδασκαλίες του Όσσο είχαν σημαντικό αντίκτυπο στους δυτικούς νέους. Η δημοτικότητά τους έχει αυξηθεί σημαντικά από τον θάνατό του.