Ντον Ρόσα

dona-rosa

Ο Κένο Ντον Ούγκο Ρόσα, γνωστός ως Ντον Ρόσα, γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1951 στο Λουίσβιλ του Κεντάκυ, είναι αμερικανός συγγραφέας και σχεδιαστής εικονογραφημένων ιστοριών με ήρωες τον Ντόναλντ Ντακ και τον Θείο Σκρουτζ, που δημιουργήθηκαν κυρίως από τον Καρλ Μπαρκς.

Ο Ρόσα είχε μια ήρεμη και ευχάριστη παιδική ζωή. Αποφοίτησε πολιτικός Μηχανικός από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ το 1973. Ενώ φοιτούσε σχεδίαζε καρτούν για την εφημερίδα του πανεπιστημίου και έλαβε το βραβείο του «καλύτερου καρτουνίστα σε κολλεγιακό έντυπο». Και μετά την αποφοίτησή του συνέχιζε να σκιτσογραφεί, τα εισοδήματά του όμως προερχόταν από το εργοστάσιο κεραμικών της οικογενείας του.

Εργασίες του δημοσιεύονταν στο έντυπο The Rocket's Blast Comicollector από το 1974 έως το 1979. Δημιούργησε τον ήρωα Κάπταιν Κεντάκυ, που τα επεισόδιά του δημοσιεύονταν στην τοπική εφημερίδα Louisville Times. Η χαμηλή αμοιβή και οι πολλές ώρες εργασίας δεν άξιζαν τον κόπο και σταμάτησε την συνεργασία το 1982. Ο ήρωας δεν υπήρξε πολύ δημοφιλής και ερχόταν σε αντίθεση με τον δικό του χαρακτήρα που αντιπαθούσε τους ήρωες. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν σχεδίασε καμμιά ιστορία.

Ο Ρόσα συνεργάστηκε με τις εκδόσεις Gladstone το 1986. Η πρώτη ιστορία που σχεδίασε για την Ντίσνεϋ ήταν «Ο Γιός του Ήλιου», που σημείωσε αμέσως επιτυχία και προετάθη για το βραβείο της «Καλύτερης Ιστορίας της Χρονιάς». Σταμάτησε όμως να συνεργάζεται με την Gladstone το 1989 επειδή η πολιτική της Ντίσνεϋ ήταν να μην επιστρέφονται τα πρωτότυπα σχέδια στους σχεδιαστές. Αυτό δεν το δέχτηκε ο Ρόσα επειδή πουλούσε τα σχέδια για να αυξάνει τα εισοδήματά του.

Αφού έκανε μερικές ιστορίες για το ολλανδικό εκδοτικό οίκο Oberon, οι αμερικανοί εκδότες των Παπιοπεριπετειών του πρόσφεραν εργασία. Έκανε μόνον μία ιστορία και οι εκδότες δεν του ξαναζήτησαν άλλη. Δεν τον ένοιαξε όμως επειδή υπήρχαν προβλήματα με την πληρωμή του.

Το 1990 ξεκίνησε την συνεργασία με την δανική εταιρεία Egmont που ήθελε ιστορίες του. Το 1991 άρχισε να σχεδιάζει την μεγάλη ιστορία «Βίος και Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ» σε δώδεκα επεισόδια. Γι' αυτήν την εργασία πήρε το Βραβείο Eisner ως την «καλύτερη ιστορία σε συνέχειες». Μετά έφτιαξε μερικά «χαμένα» κεφάλαια για να συμπληρώσει την σειρά αλλά η Egmont δεν ενδιαφερόταν πια για άλλα επεισόδια.

Ξαφνικά το καλοκαίρι του 2002 ο Ντον σταματά να εργάζεται για να επαναδιαπραγματευθεί την συμφωνία με την Egmont. Ήθελε να έχει περισσότερο έλεγχο στην εργασία του και μερίδιο στα πνευματικά δικαιώματα. Ο Ρόσα, όπως και κάθε άλλος σχεδιαστής σ' όλον τον κόσμο, εκτός από την αμοιβή του δεν λαμβάνει δικαιώματα για τις ιστορίες που δημοσιεύονται. Τελικά ήρθε σε συμφωνία να έχει περισσότερο έλεγχο πάνω στις ιστορίες που δημοσιευόντουσαν.

Ο Ρόσα από μικρός είχε πολύ κακή όραση. Το 2008 υπέστη αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και έκανε δύο εγχειρήσεις, οι οποίες δεν ήταν απολύτως επιτυχείς. Αυτό επιδείνωσε την δυνατότητα να σχεδιάζει και το καλοκαίρι του 2008 δήλωσε ότι δεν θα ξανασχεδιάσει κόμικς.

Ο Ρόσα ζει με την γυναίκα του Ανν, δασκάλα το επάγγελμα, στο κτήμα τους, των δέκα στρεμμάτων, στην Λούισβιλ στο Κεντάκυ.
Ο Ρόσα είναι περισσότερο δημοφιλής στην Ευρώπη παρά στην πατρίδα του, την Αμερική. Το στυλ του είναι αναγνωρίσιμο και οι εικόνες του είναι εξαιρετικά λεπτομερείς. Χαρακτηρίζεται από την χρήση τεχνικών που έμαθε στις σπουδές του ως πολιτικός μηχανικός. Σχεδίαζε μάλλον αργά ολοκληρώνοντας μόνο μία σελίδα την ημέρα.

Το ίνδαλμα του Ρόσα είναι ο Καρλ Μπαρκς και σχεδόν όλες οι ιστορίες του βασίζονται στους χαρακτήρες και τις τοποθεσίες που δημιούργησε ο Μπαρκς. «Το στυλ του Ρόσα είναι διαφορετικό από το στυλ της Ντίσνεϋ, αλλά αρέσει σε πολλούς ανθρώπους. Αν έχουν μια καλή ιστορία και ειπωθεί σωστά, αυτό είναι που θέλει ο κόσμος» είπε σε μια συνέντευξή του ο Μπαρκς.

Στις ιστορίες του Ρόσα ο Σκρουτζ είναι πιο συναισθηματικός, αναπολεί τις περιπέτειες που έζησε στο παρελθόν και απέχει από κοινωνικό ή πολιτικό σχολιασμό. Λόγω των σπουδών του ο Ρόσα προσπαθεί να δίνει επιστημονικές εξηγήσεις και ακολουθεί με αυστηρή συνέπεια την πλοκή των ιστοριών.

Οι περισσότερες ιστορίες του κρύβουν τα γράμματα D.U.C.K. στην πρώτη σελίδα ή στα εξώφυλλα. Είναι το ακρώνυμο για το Dedicated to Uncle Carl from Keno, δηλαδή «Αφιερωμένο στον Θείο Καρλ από τον Κένο». Πολλοί αναγνώστες του Ρόσα προσπαθούν να εντοπίζουν τα γράμματα που δεν είναι πάντα εύκολο. Ένα άλλο αξιοπερίεργο είναι που απεικονίζει τον Μίκυ Μάους στα πιο απροσδόκητα σημεία των ιστοριών του.

Το έργο του Ρόσα έχει αναγνωριστεί και έχει λάβει πολλά βραβεία. Το 1995 κέρδισε το Βραβείο Άισνερ για την «Καλύτερη Ιστορία σε Συνέχειες». Και το 1997 πάλι το Βραβείο Άισνερ ως ο «Καλύτερος Σχεδιαστής / Συγγραφέας» κωμικών ιστοριών .

Φωτογραφίες του Δον Ρόσα κατά την επίσκεψή στην Ελλάδα καλεσμένος του περιοδικού Μίκυ Μάους το 2006 για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την έκδοσή του.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

 

Στους Δελφούς

Στην Ακρόπολη με την σύζυγό του Ανν

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την φωτογράφιση