Μενέλαος Στεφανίδης (Menelaos Stephanides)

stephanides-menelaos

Ο Μενέλαος Στεφανίδης, ο συγγραφέας της "Ελληνικής Μυθολογίας", σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα αλλά τελικά στράφηκε στα γράμματα.

Για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με μεγάλη επιτυχία με τη λογοτεχνική μετάπλαση πολλών αρχαιοελληνικών μύθων μελετώντας ακούραστα τις πηγές. Δουλεύοντας με τον αδερφό του ζωγράφο και εικονογράφο Γιάννη Στεφανίδη, έγραψε και εξέδοσε τη δεκαοχτάτομη σειρά της Ελληνικής Μυθολογίας για παιδιά, η οποία μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και αργότερα εκδόθηκε και σε βιβλία τσέπης για μεγάλους. Στράφηκε επίσης και στη νεότερη ελληνική παράδοση, μελετώντας εκατοντάδες παραμύθια, από τα οποία επέλεξε και επεξεργάστηκε τα πιο γοητευτικά.

Το 1989 το βιβλίο του "Jason and the Argonauts" δέχτηκε δύο τιμητικές διακρίσεις Pier Paolo Vergerio από το πανεπιστήμιο της Padova στην Ιταλία, ενώ το 1998 το σύνολο του έργου του προτάθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές βιβλιοθήκες έχοντας ήδη γίνει έργο αναφοράς για εκδότες, κοινό και εκπαιδευτικούς. Ο Μενέλαος Στεφανίδης έχει γίνει γνωστός και στο εξωτερικό με μεταφράσεις, τόσο της μυθολογίας όσο και των παραμυθιών, σε πολλές ξένες γλώσσες.